bakom rod sand
For att kunna ta sig till Jequitinhonha-dalen utanfor Belo Horizonte, dar projekt 3177 ABITA ligger, maste man slappa ut lite luft ur dacken. Vagen bestar av kraterliknande halor och den roda, jarnhaltiga sanden yr nar vi far mote. Vagen kantas av utstrackta hander tillhorande manniskor som i den roda sandstormen med enkla hackor forsoker fylla igen halorna och darmed tjana en reais eller tva av forbipasserande. Grindslanten har fatt en ny innebord.
Vi mots i projektet av valkomstmusik, sambatakter och dans. Tacksamheten ar stor over det stod som Barnfondens givare har bidragit med och jag lovar de manga projektdeltagarna att vidarebefordra deras halsningar. Projektet koncentrerar sig pa tradgardsodling, bageri- och annan livsmedelstillverkning, biodling och ungdomsverksamhet. Tradgardsodlingarna bestar for tillfallet till storsta del av glest vaxande majs da det ar svart att odla
mycket annat under regnperioden. Projektdeltagarna ler lattat nar jag berattar att jag ar uppvuxen pa en bondgard och ar medveten om att marken under vissa perioder av aret mer eller mindre ligger i trada. Under resten av aret kommer man dock exempelvis odla mandioka, okra, cashew, kal, sallad och frukt. En del av skorden anvands till dagisverksamheten i projektet, en annan del konsumeras av familjerna. En tredje del saljs och den tva manader langa bageriverksamheten amnas ocksa generera inkomster. Initiativen ar manga. Sa snart som mojligt vill man oppna en restaurang for lokalbefolkningen, med en naringsrik meny bestaende av de lokalt och ekologiskt odlade produkterna.
Hettan ar pataglig vilket marks pa den torra och naringsfattiga jorden. "Vi vill fortsatta vara kurser i ekologiskt odlande och lara oss mer om hur vi forbattrar produktionen och exempelvis forhindrar spridning av skadeinsekter. Men da behover vi mer resurser" sager en av deltagarna. "Det kanns hoppfullt att veta att vi trots det langa avstandet har broder i Sverige" sager en annan.
Vi mots i projektet av valkomstmusik, sambatakter och dans. Tacksamheten ar stor over det stod som Barnfondens givare har bidragit med och jag lovar de manga projektdeltagarna att vidarebefordra deras halsningar. Projektet koncentrerar sig pa tradgardsodling, bageri- och annan livsmedelstillverkning, biodling och ungdomsverksamhet. Tradgardsodlingarna bestar for tillfallet till storsta del av glest vaxande majs da det ar svart att odla
mycket annat under regnperioden. Projektdeltagarna ler lattat nar jag berattar att jag ar uppvuxen pa en bondgard och ar medveten om att marken under vissa perioder av aret mer eller mindre ligger i trada. Under resten av aret kommer man dock exempelvis odla mandioka, okra, cashew, kal, sallad och frukt. En del av skorden anvands till dagisverksamheten i projektet, en annan del konsumeras av familjerna. En tredje del saljs och den tva manader langa bageriverksamheten amnas ocksa generera inkomster. Initiativen ar manga. Sa snart som mojligt vill man oppna en restaurang for lokalbefolkningen, med en naringsrik meny bestaende av de lokalt och ekologiskt odlade produkterna.
Hettan ar pataglig vilket marks pa den torra och naringsfattiga jorden. "Vi vill fortsatta vara kurser i ekologiskt odlande och lara oss mer om hur vi forbattrar produktionen och exempelvis forhindrar spridning av skadeinsekter. Men da behover vi mer resurser" sager en av deltagarna. "Det kanns hoppfullt att veta att vi trots det langa avstandet har broder i Sverige" sager en annan.
Comments
Kanske ditt sista inlägg på resande fot? Det har varit kul att få följa dej på din resa. Nu ser jag fram mot att snart få ses i real life.
Välkommen hem Stina!!