bolivianskt ägandeskifte

På BBC mundo.com rapporteras om det betydelsefulla gruvkontrakt som i dagarna undertecknats mellan den bolivianska regeringen och det indiska stålverksbolaget Jindal Steel & Power, ett av världens största bolag inom området. Det indiska bolaget kommer investera 2,1 miljarder amerikanska dollar under en tidsperiod på 40 år i gruvområdet Mutún, nära gränsen till Brasilien. Området uppskattas innehålla järnreserver på uppemot 40 miljarder ton. Avtalet kommer, enligt Bolivias president Evo Morales, generera tusentals nya arbetstillfällen. Presidenten framhåller även att de nationella intäkterna till följd av överenskommelsen kommer uppgå till uppskattningsvis 200 miljoner amerikanska dollar per år.

Den bolivianska gruvindustriministern Luis Alberto Echazú sammanfattar överenskommelsen som "det viktigaste avtalet gällande gruvindustrin i landets historia". Han framhåller vidare att "landet nu har ägare, inte patroner". Det styrande regeringspartiet MAS har tidigare utlovat intentioner att återaktivera gruvindustrin baserad på kooperativ.

De koloniala ägarstrukturerna har fått ge vika för statliga investeringar och vinster. Förhoppningsvis kommer investeringarna generera ökad säkerhet för yrkesutövarna i en av världens farligaste och mest olycksdrabbade industrier.

Ovanstående även publicerat här http://www.lasarnasfria.nu/artikel/7833

Comments

Anonymous said…
Det är riktigt goda nyheter även om det är lite osäkert hur det kommer att gå. Evo Morales, Hugo Chavez och Rafel Corea har tagit initiativ för att bekämpa fattigomen och åstadkomma radikala förändringar för vanliga människor i sina respektive länder. Jag hejar på Bolivia, Venezuela och Ecuador.........vilka tre länder och tre ledare av samma dignitet kan nämnas från den Afrikanska kontinenten?Vad händer "i mörkrets hjärta" Kongo-Kinshasa, Sudan, Nigeria, Etiopien, SydAfrika o.s.v. ? Dessa länder håller på att säljas ut och staterna är mycket svagare än någonsin trots "tillväxten". Det är väldigt undermånlig bevakning av denna stora världsdel. Anders Ehnmark har en gång sagt att vi vet vad Afrikaner dör av men inte hur de lever. Det behövs mer undersökning och information därifrån . Jag hoppas att jag kan bidraga med något.

Kwame Toure

Popular posts from this blog

Regine och Søren

Davids kamp mot läkemedelsbolagen

Om varandets varande