om mediebevakning och osmart grupparbete

När arbetstiden konstant resulterar i övertid är det svårt att hinna med att uppdatera sig på världsläget. Med hänsyn till det egna intresset för den socioekonomiska och politiska utvecklingen i Latinamerika förvånas jag över att inte bara jag, utan även svenska media, inte i tillräckligt tillfredsställande grad lyckats rapportera om de rådande förändringarna.

I Bolivia genomröstades ett historiskt förslag för några veckor sedan då landets nya konstitution ratificerades. Den nya konstitutionen medför avsevärda förbättringar gällande mänskliga rättigheter för den bolivianska ursprungsbefolkningen. Som exempel kan nämnas att en ökad decentralisering ska ge ursprungsbefolkningen större lokalt självstyre samt utökad representation i parlamentet. En mer detaljerad beskrivning av de fastställda besluten finns här.
Anmärkningsvärt är att svenska media, trots det historiska avgörandet i Bolivia, så sent som två månader efter uttalandet kommunicerade president Evo Morales tal där han meddelar att analfabetismen i landet nu till övervägande del har eliminerats och att 97 % av landets befolkning nu är läs- och skrivkunniga. Två månader är en sällsynt långsam nyhetsrapportering i en värld av ultrarapida informationsflöden.

Att Hugo Chávez tillbakavisas som en tokig gammal gubbe är inte heller något nytt och söndagens folkomröstning och påföljande grundlagsändring som medförde Chávez möjlighet till konstanta omval har snarare framställts som en parodi på en maktfullkomlighet än en rapportering av vad som önskas åstadkommas under den sittande regeringen. Jag förordar starkt ombyte på ledande positioner och hyser tvivel om Chávez taktik och kommunistiska strategier. Diskussionen gällande reformer bör dock inte drunkna i satir.

Att fokus på Saab och Volvos överlevnad fyller det svenska nyhetsutrymmet för närvarande är inte förvånande. Att blunda för den ekonomiska utveckling som sker i Latinamerika är dock osmart. "Det säkra kortet" att sälja Saab till GM och Volvo till Ford har ju visat sig vara ett allt annat än smart drag. Volvos VD Leif Johansson erkänner att "det inte riktigt blev som vi hade tänkt oss och hoppats". Medan Kina investerar i afrikanska projekt borde kanske Sverige glömma de "förlovade" Förenta Staterna för en stund och börja samarbeta med projekt i t.ex. Latinamerika.

De stora bilföretagen har vid sina storköp visat att de inte klarar att se tio år framåt i tiden och förutspå ekonomiska kriser. Min tes är att den ekonomiska utvecklingen i Latinamerika gör dessa länder till mycket intressanta samarbetspartners inom en överskådlig framtid vilket svenska media dessvärre inte verkar ha förstått.

Comments

Anonymous said…
Det ar inget fel med Kommunistiska drag sa lange det gagnar de fattiga.

"Sverige har minsan monarki och ska inte ha mage for att kritisera demokratin i Venezuela." sa en man pa Venezuelas ambassad i stockholm i sondags nar han gick upp for trappan for att rosta, enligt DN.

Jag haller med honom fullstandigt!Lander som inte ens tillater folket att rosta fram en statschef, bor halla sig tyst i denna fraga.
Anonymous said…
Ingen politisk ideologi är fullständigt fullkomlig.
Inte heller kommunismen.

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Det du ser är det du får?

Två tankars konst