Du är inte dina långsiktiga åsikter utan din snabba tillhörighet

Who says what to whom in what channel with what effect? undrade Harold D. Lasswell när han ifrågasatte vad kommunikation innebär.

Jag kan inte uttala mig om det nuvarande läget i Eritrea även om jag har fått förstahandsrapporter på hur tillvaron upplevs i landet av människor som har gjort ett försök att flytta tillbaka till landet efter lång tid i Sverige. Jag bör inte heller uttala mig om sakfrågan gällande Eritreas ambitioner och dess relation till omvärlden eftersom dessa uttalanden bör komma från människor som lever i den tillvaro som påverkas av landets och dess omvärlds politik. Mina mediala upplevelser av landet baseras till övervägande del på de rapporteringar om landet som genomförs utanför dess gränser. Detta orsakas naturligtvis av att möjligheterna att rapportera inifrån landet är kraftigt begränsade.

Däremot kan jag kräva att den media som utger sig för att vara fri media tar chansen att lyssna till åsikter, inte tillhörigheter. Åhöraren till all form av media ska förväntas ha tillräcklig intelligens och tillräckligt intresse för att själv kunna ta ställning till om nämnda rapportering enbart är propaganda, enbart är den sanna och egna upplevelsen eller om båda aspekterna faktiskt ryms i åsikten och uttalandet.

En positiv aspekt av den ökade medborgarjournalistiken och tekniskt oavancerade kommunikationslösningar är det ökade inflödet av rapporteringar från områden som tidigare har bevakats i mycket begränsad utsträckning. Dessa medborgarinitiativ för att sprida en aktuell bild av vad som pågår i avlägsna områden, konfliktdrabbade områden eller områden som andra journalister eller mediahus helt enkelt inte vill eller vågar rapportera ifrån breddar inte bara informationen om vad som händer utan stärker även de som annars ofta varit ohörda.

Detta borde även innebära ett ökat intresse för att fördjupa inblicken i områden som sällan exponeras i media. Uttalanden från eritreaner förekommer av politiska skäl i mycket begränsad omfattning och alla uttalanden omnämns inte i traditionella media. Några exempel där eritreaner ändå har kommit till tals i traditionella media under senare tid är exempelvis intervjun med den ansvariga för utrikesavdelningen i ungdomsorganisationen National Union of Eritrean Youth and Students (NUEYS) under hennes medverkan i Al Jazeeras The Stream för ett år sedan, se http://bit.ly/qgGSS2. Representanten är uttalat regimvänlig och hennes åsikter bör relateras till utifrån detta avseende. Men oavsett om hon är regimvänlig eller inte så vore det betydligt mer intressant att höra henne tala till punkt i inslaget och att få slippa ett konstant avbrytande av samtalet. Programledarens uppenbara ogillande av de uttalade åsikterna påverkar parternas olika möjligheter att komma till tals.

Det hade även varit intressant att få en utökad inblick i Mehretab Mekonnen Belays grundläggande åsikter om situationen i landet, vilka till viss del framhålls i Sveriges Radios mediegranskande program Publicerat (som dessvärre kommer att läggas ner, enligt Journalisten.se) vilket sändes i april 2012, se http://bit.ly/IynjZp. Belay stödjer enligt egen utsago varken regimen eller oppositionen utan anser sig förhålla sig mer objektivt till situationen i Eritrea. Därmed skulle nyhetsvärdet vara betydligt större om samtalet fördjupades kring att gälla hur situationen i landet kan förändras och förbättras istället för att utmynna i polemik med Esayas Isak som är uttalad regimmotståndare. Eftersom det är så pass svårt att få människor med faktiska erfarenheter från situationen att uttala sig om status quo i landet bör de som tar mod till sig att uttala sig faktiskt få möjlighet att åtminstone tala till punkt. Då hade vi kanske utöver den sedan tidigare av nationell och internationell media befästa bilden av starkt begränsade mänskliga rättigheter även fått information om hur landet avser använda sina nyligen upptäckta naturresurser i form av guldmineraler, om orsakerna till den monumentala eritreanska stoltheten, vilken roll kvinnor har i Eritrea, orsaken till den av omvärlden uppfattade isolationen och varför vissa exil-eritreaner faktiskt väljer att flytta tillbaka till landet trots brist på såväl förnödenheter som många andra fundamentala rättigheter. Och vi som inte har besökt eller levt i landet hade fått mer underlag att ta ställning till vilken information som är regimens propaganda och vilken som ger en verklighetstrogen bild av tillvaron i landet.

Sokrates säger:
When it has once been written down, every discourse rolls about everywhere, reaching indiscriminately those with understanding no less than those who have no business with it, and it doesn't know to whom it should speak and to whom it should not. And when it is faulted and attacked unfairly, it always needs its father's support; alone it can neither defend itself nor come to its own support.

De ovan nämnda tekniskt oavancerade och lättillgängliga kommunikationslösningarna har, samtidigt som samhällstempot har ökat i övriga avseenden, medfört att åhöraren inte orkar ta till sig fördjupningar i samma utsträckning som tidigare. Twittrade meddelanden på 140 tecken går uppenbarligen snabbare att förhålla sig till än timmeslånga fördjupade samtal. Därmed ökar efterfrågan på korta nyheter mer än djupgående rapporteringar som ger en mer omfattande helhetsbild.

Snabbare nyheter kräver därmed av åhöraren att mer direkt ta ställning till och relatera till innehållet än tidigare, eftersom människan ju vanligen har en inbyggd vilja att förhålla sig till information som delges. Kortare innehåll medför ju även en större begränsning av information och därmed krävs alltså att åhöraren snabbare än tidigare tar ställning till och relaterar till ett kortare och mindre informativt innehåll. Detta medför att åhörare och medieanvändare snabbare bestämmer sig för att ha en åsikt om och ett förhållningssätt till innehåll som de egentligen skulle behöva mer information och underlag för att förhålla sig till.

Definitionen av nyheter bör inte vara upprepningar av sedan tidigare fastställda sanningar, även om denna form av "nyheter" ger åhöraren möjligheten att snabbare befästa sitt förhållningssätt till informationen, eftersom åhöraren ju då kan fortsätta tycka det hen alltid har tyckt i frågan. Nyheter är att lyfta frågor och fenomen i ett nytt ljus. Åhöraren bör givetvis ges utrymme att bilda sig en egen uppfattning i frågan till följd av ett så informativt och objektivt innehåll som möjligt. Uppfattningen om hur åhöraren ska relatera till innehållet ska inte ha fastställts redan på nyhetsredaktionen, även om detta kan uppfattas ge snabbare "resultat" och en större tydlighet i nyhetsflödet.

I det rådande mediasamhället är du inte dina åsikter utan din tillhörighet, eftersom vi attraheras av enkla lösningar och snabba sanningar. Vi fokuserar mer på att snabbt fastställa vem som står för åsikten, inte vad åsikten faktiskt innebär och vilken bakgrundsfakta denna åsikt bygger på. Även det globala mediaflödet är dock kundanpassat och såväl enskilda journalister som mediahus världen över levererar därför det snabba och innehållsfattiga flöde som för närvarande efterfrågas.

Detta reportage visar en i konventionell media sällan framträdande syn på Eritrea: http://youtu.be/r53mCPOREYs

Bilda dig en egen uppfattning.

Comments

Kwame Touré said…
Bra att du bloggar. har saknat dina kloka ord. hoppas att det finns fler som hinner bilda sig en hel del uppfattning om detta.

Bra skrivet!
Tourialisten och pessoptimisten i Asmara, Eritrea

Popular posts from this blog

Regine och Søren

Davids kamp mot läkemedelsbolagen

Om varandets varande