Fri att yttra

Friheten att yttra sig är ett ständigt aktuellt diskussionsämne, senast belyst genom publicerade anti-muslimska filmer, frisläppandet av Johan Persson och Martin Schibbye och det samtidiga fortsatta förvaret av deras medfångar, Irans ambitioner att utveckla ett inhemskt internet som även avses användas för att begränsa det globala Internets spridning i landet, Sverigedemokraternas obehagligt ökande inflytande över svensk politik, Dawit Isaaks 4024 dagar i eritreanskt fängelse tillsammans med likasinnade kritiker och Julian Assanges fortsatta mediekampanj från den ecuadorianska ambassaden i London.

Yttrandefrihet är inget objektivt fenomen utan inflytande från samhälleliga normer. Det finns lika många globala tolkningar av begreppet som det finns upplevda överträdelser mot friheten.

Så länge vi inte är medvetna om att den frihet vi tror oss förespråka är en subjektiv frihet, så kan vi inte hävda att vi förespråkar en total frihet. Inser vi däremot att vi förespråkar en subjektiv frihet så kan diskussionen föras gällande det innehåll som sprids, istället för huruvida innehållet strider mot yttrandefriheten eller inte. Det är diskussionen kring vad människor faktiskt kommunicerar som är intressant. Kommunikation går inte att förbjuda, endast handlingarna som utför kommunikationen (ett förbud som naturligtvis är illa nog), eftersom även förbjuden kommunikation alltid kommer att fortsätta kommuniceras.

Comments

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Det du ser är det du får?

Två tankars konst