koka eller inte koka, det är inte frågan... det är ett faktum

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6457691.stm

Läs mer om Bolivias försök att återta varumärket Coca som beslagtagits av ett välkänt dryckesbolag. I Bolivia försöker man även att på nya sätt förädla det gröna blad som i väst omvandlas till en industriell drog samt en multinationell hälsoförödande dryck, men som i det egna landet i tusentals år har skapat arbetstillfällen, varit en del i ceremoniella riter och hållit hårt gruvarbetande människor vid liv.

Att romantisera kokabladets betydelse är inte aktuellt. Dess betydelse är ett faktum. Och den som anser detta vara en drogliberal text har dessvärre inte läst ordentligt. Bolivia fortsätter tampas med sociala och ekonomiska orättvisor. Den lättodlade kokan, som ger hög avkastning för en liten kostnad, har länge stått för en betydande del av inkomsten för landets bönder. Sedan ett antal år bränner dock tidigare regeringars militärer systematiskt sönder stora odlingar under det USA-stödda eliminieringsprogrammet "Coca Zero". USA vill "klämma åt" kokainproblemet "på plats". Det enda problemet är att kokan inte är något problem i Anderna, där den odlas.

Besöket på kokamuséet i La Paz i december var informativt. Koka har tuggats i Anderna sedan urminnes tider. Man har hittat spår av koka i mumier från 2.500 år B.C. Då och nu tuggas kokabladet i Anderna i samma utsträckning och med samma påverkan som vårt dagliga kaffe eller ett glas vin. Kokabladet var den stimulans som fick gruvarbetarna i Andernas gruvor att överleva. Bevis finns inte på att prestationsförmågan ökar då man tuggar koka. Men bevis finns på att man orkar med extremt tungt arbete under en längre period om man tuggar bladen.

Av kokablad tillverkar man kokain. Men på listan över de 36 länder som har tillåtelse att industriellt tillverka kokain finns varken Peru eller Bolivia. Det gör dock USA. Landet som samtidigt innehar 50 % av världens kokainkonsumtion...

Vems är problemet?

Läs mer om de politiska förändringar som pågår i Latinamerika på http://magnuslinton.blogspot.com eller www.latinamerika.nu

Comments

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Två tankars konst

Det du ser är det du får?