afrikansk tillväxt

Som tillägg till föregående inlägg kan adderas synpunkter från den nytillträdde svenska ambassadören i Uganda, Anders Jonsson, som menar att Sverige kan spela en viktig roll för att skapa förutsättningar för utveckling och förändring i Afrika. I senaste numret av SIDAs tidskrift Omvärlden redovisar han sina kontakter med ett tjugotal svenska företag som börjar etablera sig och investera i Afrika.

"Det handlar om timing. För tio år sedan var det för tidigt. Men nu anser företagen att tiden är mogen" säger Anders Jansson.

Enligt tidningen African Business var föregående år ett gynnsamt år för afrikanska ekonomier och bolag, delvis beroende på global tillväxt och höga råvarupriser. Att Sydafrika fortfarande innehar huvuddelen av kontinentens företag med störst omsättning är fortfarande ett faktum. Men flera mindre ekonomier börjar nu etablera sig på den afrikanska marknaden med större och växande företag. I Kamerun, Elfenbenskusten, Gabon, Kenya och Senegal finns exempelvis företag med omsättning på över 700 miljoner dollar.

En ökad handel och tillväxt är ju dock som vi alla vet inte endast av godo. Men det är en källa till utveckling. Och det kan vara en källa till en positiv utveckling genom miljövänliga och socioekonomiskt rättvisa investeringar.

Anders Jansson framhåller att "vi talar om fattiga länder. Men kan länder vara fattiga? Alla har ju gott om resurser, mänskliga resurser, naturresurser. Problemet är att länderna är poorly managed".

Dessvärre är länder på många håll, både med väldigt låg och mycket hög BNP, poorly managed.

Comments

Anonymous said…
Hej Stina

Roligt att läsa dina inlägg. Har lovat att kommentera så här kommer det. Att ett land är "poorly managed" kan vara en stor anledning till varför ett land är fattigt men det är inte den enda anledningen. Ett exempel är naturliga anledningar som få resurser eller att landet inte har tillgång till havet för transporter, mm. Det finns en bra artikel om detta. Läs gärna om du har tid

http://www.reason.com/news/show/33258.html

Daniel
Ja, inte är en dålig ledning den enda bakgrundsfaktorn till fattigdom och svag utveckling. Men det är en ack så betydande del, i så väl fattigt som rikt land.

Tack för att du håller diskussionen levande.

Ha det fint!
Anonymous said…
Assela malekum sister soldier!

Tillväxt är inte av bara godo för mig heller! Ett land växer till ekonomiskt innebär inte per automatik att landet präglas av välstånd och utveckling. BNP säger inte så mycket om hur majoriteten av folket verkligen har det. Denna jakt på vinst och liberalisering av ekonomin skapar rikare minoritet på bekostnad av gräsrotsmänniskorna. Kapitalism har inget mänskligt ansikte om man tror att marknaden kan skipa rättvisa och hållbar utveckling. Alla länder befinner sig där de är på grund av oilka skäl. Hur ett land styrs har klart en viss betydelse men när det gäller Afrika kan inte fattigdomen bara skyllas på det. Hur kan det komma sig att världens rikaste kontinent har jordens fattigaste befolkning? Denna fråga kräver historiska förklaringar och holistiskt synsätt.slaveriets, Kolonialismens och det kalla krigets inverkan gör sig gällande i många Afrikanska länder ännu idag. Numera har IMF och världsbanken har mer att säga om hur "Afrika ska förvaltas" än Afrikanerna själva om sitt eget öde. Tala om hyckleri i västerlandet när man pratar om demokrati och mänskliga rättigheter som man samtidigt omyndigförklarar en hel kontinents befolkning.

Kwame Toure-Mr X
Det är ju det jag menar, Malcolm. "Poorly managed" är inte bara nutidens områden som präglas av sociala och ekonomiska problem. Hela koloniseringens grundtanke bygger på "poor management". "Vi utnyttjar naturtillgångar och humankapital till vår fördel och lämnar inget till de som utför vårt arbete". I slutändan handlar det dock om själviskt ledarskap i alla lägen, oavsett om det gäller dåtidens eller nutidens utnyttjande av den lilla människan.

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Det du ser är det du får?

Två tankars konst