mer jord

Mikrokrediter har många fördelar. Ett litet lån är mer överblickbart och ger inte samma ekonomiska oro över återbetalning som ett större. Ett ekonomiskt tänkande och kunskap om företagsamhet är lättare att anamma via gradvist ökat ansvarstagande.

I Ecuador har regeringen antagit programmet 555 (5000 dollar under 5 år till 5 procents ränta) http://latinamerika.nu/Nyhet/1015/ursprungsfolk-har-svart-att-fa-lan/?c=7Ursprungsfolk för att utöka användandet av mikrokrediter i landet. Problemet är att många av landets småbönder och ursprungsbefolkningar inte har lagfarter och skrivna dokument över den egna marken, vilket gör att de ofta nekas lån hos såväl regeringens nyantagna program via utvecklingsbanken BNF, som hos vanliga banker och långivare.

Ledare för ursprungsfolksorganisationer menar att dessa dilemman hämmar jordbruks- och landsbygdsutvecklingen i landet. Röster har höjts för att ursprungsfolkens traditionella beslutsorgan (cabildos) och de beslut om markrättigheter som tas i dessa sammanhang, ska vara lika legitima i lånesammanhang som dokumenterade lagfarter. Poängteras bör att många är de markområden som "övertagits" av större markägare trots att marken sedan länge brukats av ursprungsbefolkningen.

Comments

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Det du ser är det du får?

Två tankars konst