Correa ska vanda utvecklingen

Atminstone om man far tro honom sjalv. Den vansterorienterade presidentkandidaten Rafael Correa gick vinnande ur sondagens andra valomgang och vann med 57 % mot 42 % som blev den hogerextrema motstandaren Alvaro Noboas slutresultat. Många analytiker pratar om en truimf för en ny generation. Correas valloften ger stod till landets minoriteter och den fore detta finansministern lovar exempelvis att inte skriva under frihandelsavtalet TLC, med USA. Ett avtal som skulle gora det annu svarare for Ecuadors smabrukare att kunna havda sig mot en storre priskonkurrens av produkter fran storebror i norr.

Man undrar om de sakta idisslande lamorna ocksa hoppas pa en forandring for landets befolkning, dar de vilar i solen med utsikt over stan Latacunga. En befolkning som skulle kunna klara sig gott pa landets tillgangar, exempelvis stora oljeresurser, om tillgangarna anvandes pa ratt satt.

Comments

Anonymous said…
Hej Stina

Det är inte helt säkert att allt blir bra nu när Correa vunnit valet. Han är emot fri handel vilket inte är bra för någon. Fattigdomsbekämpning och skapande av en hållbar utveckling bygger på att fattiga länder kan ges möjlighet att sälja sina varor till rika länder. Företagare och bönder ska kunna producera och exportera sina varor fritt utan hinder vare sig av lokala myndigheter eller myndigheter i rika länder (så som EU's skydd av jordbruket). Jag kan inte komma på något exempel där ett slutet land har skapat tillväxt. Fast exempel på motsatsen är det gott om. China, Vietnam, Korea, Taiwan är bara några.

Det är kul att läsa dina inlägg. Fortsätt :)

Daniel
Tjena Daniel.
Handel ar nodvandig for att skapa tillvaxt. Det ar jag sjalvklart helt med pa. Men bade du och jag vet nog att de frihandelsavtal som diskuteras nu bygger pa prisdumpning fran vast och skyddande av den vasterlandska produktionen genom tullavgifter osv. Genom den handeln kommer syd aldrig kunna resa sig. Rattvis handel ar ett gott forsta steg. Farre mellanhander. Minimiloner. Ratt till fackanslutning. Uppmuntrande av ekologisk produktion.. etc. Rattvis handel ar inget slutmal. I langden ar denna handel kostsam genom dyra kontrollorgan etc. Men genom Rattvis handelcertifiering har producenten tagit ett forsta steg mot en oberoende rattmatig handel mellan u och i. Ang tillvaxten i Kina sa ar ju inte arbetsforhallandena dar smickrande precis...
Fortsatt argumentera..
Och ha det gott.

Stina
Anonymous said…
Hej Stina

Jag tror inte att fri handel löser alla problem. Utvecklingsländers tillväxt påverkas också av tex om det finns tillgång till hamnar där handelsvaror kan transporteras, egna naturtillgångar, stabila institutioner, infrastruktur, samt många fler faktorer.

Jag tror inte iheller att rättvis handel är den rätta lösningen för alla. Visst är rättvis handel bra men vid vissa tillfällen hade det kanske varit mindre bra. Jag är inte så insatt i just Ecuador men Bangladesh har jag precis läst om så jag kan ta ett exempel därifrån. Bangladesh är ett land som har tagit första steget till att ta sig ut från fattigdom. Bland annat har utländska företag startat textilfabriker där och anställt människor, de flesta av dom kvinnor. Det blev snabbt fart på anti globaliseringsaktivisterna som krävde att man höjde lönerna rejält eller stängde ner fabrikerna helt. Att höja lönerna rejält skulle innebära att textilföretagen flyttade någonannanstans där produktionen var mer lönsam. Detta skulle också innebära en enkel biljett tillbaka till absolut fattigdom och misär för alla kvinnor anställda på textilföretagen. Man får inte glömma att dessa kvinnor och män levde i total fattigdom under 70 och 80 talet. Speciellt kvinnorna som var förtryckta och ofta tvingade in i äktenskap, mm. I boken jag läst berättar kvinnorna om hur att jobba på textilföretagen gav dom en chans att tjäna sina egna pengar, betala skolgång till sina barn, ha en egen bostad och till och med möjligheten att spara. Författaren berättar också om hur textilindustrin sätter rejäl fart på ekonomin i Bangladesh med flera procentenheter

Alla länder i utveckling har någon gång fått gå igenom denna stegvisa väg till utveckling. Man kan inte tjäna lika mycket som en arbetare i väst. Allt tar tid. Under industrialiseringen i Västeuropa fick miljontals kvinnor och män arbeta med låga löner och nedsatta arbetsförhållanden men efter 10-20 år steg levnadsstandarden markant.

Hoppas inte din fina sida blir någon debattsida nu. Jag tror vi håller med om det mesta men man kan se saker från olika vinklar :)

Daniel

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Det du ser är det du får?

Två tankars konst