el alto Alto

El Alto betyder hojden. El alto Alto betyder da den hoga hojden. Fororten, som har vuxit till en egen stad med 800.000 invanare, klamrar pa bergskanten och ser ut att snart rasa ner i de mer valbargade centrala delarna av La Paz. I den bolivianska huvudstadens lagre kvarter finns de hoga skyskraporna och hotellen med blanka glasfonster. I den pa berget klangande fororten springer de losdrivande hundarna ikapp pa gator med mer hal an grus, medan manniskor med trotta ogon letar efter nagot battre, ibland soporna.

"Den hoga hojden" har ett hogre inslag av engagemang och ett lagre matt av fungerande vagar. El Altos befolkning bestar till stor del av inflyttade arbetslosa fran den kapitulerande gruvindustrin i exempelvis Oruro och Potosí. Hit kommer ocksa "eliminerade" kokaodlare fran landets norra delar, som efter regeringens militara aktioner fatt se sina kokaodlingar uppryckta och nerbranda och nu soker en sista chans till overlevnad i huvudstaden. De politiska rorelserna ar manga och kokar, i omradet.

Vi foljer med Alejandro, som arbetar for bistandsorganisationen CISTEM, och Linnea, som arbetar med att utoka affarskontakterna for rattvis handelproducenter i omradet. CISTEMs huvudaktiviteter handlar for tillfallet till stor del om mikrokrediter, som huvudsakligen ges till kvinnor da det visat sig att deras intresse for familjekonomin ofta ar storre an mannens, och som ska vara en forsta borjan till en inkomstgenererande verksamhet. Man arbetar med sociala aktiviteter for starkande av identitet och sjalvkansla och har utbildning fran tidig till vuxen alder. Alejandro har anstallts for att bygga upp en arbetsformedling, som lokalbefolkningen i framtiden ska driva och darigenom oka sin egen chans till anstallning.

"Organisationerna maste bli annu battre pa att tillmotesga folkets verkliga behov, hellre an sina egna. Det ar svart att bygga upp en "arbetsformedling" nar manniskor inte har mat pa bordet eller rinnande vatten. Och jag onskar ett okat samarbete mellan de involverade bistandsorganisationerna. Idag ar organisationsarbetet till stor del individuellt och de kommunala insatserna gors utan storre hansyn till bistandsorganisationerna. Vi skulle ha stor nytta av ett storre samarbete. Vi arbetar ju mot samma mal".

Det ar svart att fa manniskor att orka se langsiktigt, nar de fryser. Medvetenheten om att de storsta forandringarna endast kan goras av den lokala befolkningen, har dock okat i staden. Med finansiellt stod fran privata eller organisatoriska donationer kan visionerna i det egna kvarteret forbattras. Vissa av de utlandska praktikanterna och bistandsarbetarna vi traffar, har mott ett visst motstand fran lokalbefolkningen. Historisk misstanksamhet mot "vit" som kommer for att "missionera, kolonisera och irritera" lever kvar.

I minibussen pa vag hem till Eduardo, kliver en kvinna pa bussen, med ett stort knyte pa ryggen. Knytet gnyr. Kvinnan ammar. Till vilken framtid vaknar barnet?

Regnet piskar den gropiga gatan nar vi knackar pa hemma hos Eduardo. Hans son i tomteluva oppnar dorren och inne i varmen lagger Eduardo ut sina egentillverkade hantverksprodukter. Vaskor, pennskrin och planbocker. Att handla av Eduardo ar rattvis handel. Att kopa produkten direkt fran en egenforetagare som darmed inte forlorar storre delen av inkomsten till mellanhander. Jag koper med mig nagra prover hem till Varldsbutiken och vi sager "Vi hors!" nar vi gar. Forhoppningsvis kan vi fortsatta att handla med Eduardo.

Comments

Anonymous said…
Kära Stina,

Lika spännande som alltid att läsa dina inlägg.
Nu stundar några lediga dagar på Barnfonden vilket känns skönt. Det har varit mycket här de sista dagarna, vilket vi naturligtvis är glada över, men lite julro behövs för att tanka energi.
Hoppas att du och din kompis får en fin jul där på andra sidan jordklotet.
Stor Kram Karin
Barnfonden

Popular posts from this blog

Det kom ett brev

Två tankars konst

Det du ser är det du får?